Spirulina
A spirulina olyan szuperélelmiszer, amely több szinten támogatja a szervezetünket. Egyik fő feladata a méregtelenítés, a nehézfémek megkötése, kivezetése a szervezetből, a lúgosítás. Magas tápanyagtartalma miatt nagyon egészséges kiegészítője a mindennapoknak.
Mit jelent, hogy szuperélelmiszer?
Egyre gyakrabban halljuk ezt a kifejezést, vagy annak angol megfelelőjét super food. Azokat az élelmiszereket nevezzük így, amelyeket nem mesterségesen állítottak elő, és a legnagyobb mennyiségben tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Azaz rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban, nyomelemekben, antioxidánsokban és semmilyen káros mellékhatása sincs. Továbbá lényeges szempont, hogy eredeti formájukban fogyaszthatók, nem tartalmaznak adalékanyagot.
Amíg a ganoderma nukleinsavban és poliszacharidokban gazdag, nem találhatóak benne aminosavak, nincs benne Omega 3 és klorofill, ezzel szemben a spirulina 18-féle aminosavat tartalmaz, Omega 3 zsírsavakat és van benne klorofill. Így a ganoderma és a spirulina, mint Jin és Jang egészítik ki egymást.
Fontosabb összetevői
- proteinek: fehérjék akár 60-70%-ban sejtjeink fő táplálékai
- 18 aminosav: a fehérjelánc kialakításához
- vitaminok: B-1, 2, 5, 6, 9, 12 valamint A, E, C
- mikrotápanyagok: vas, jód, kalcium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm
A spirulina hatásai
- antivirális és vírusfertőzés ellenes
- antioxidáns
- szív-, máj- és vesevédő
- gyulladáscsökkentő
- fájdalomérzetet mérséklő
- méregtelenítő és gyógyszerek okozta mellékhatásokat mérséklő hatása van
- gátolja a vérlemezkék összecsapzódását és lassítja az érelmeszesedés folyamatát
- a vérzsír értékeket kedvezően befolyásolja
- vércukorszint csökkentő
- segít kimerültség, fáradtság, lábadozás esetén, roboráló hatású
- támogatja az immunrendszert és a test vitalitását
- antiallergén
- energikusabbnak érezzük magunkat tőle
- segítséget nyújthat a testsúlycsökkentő diétákhoz, ajánlott az izomtömeg fenntartásának elősegítésére
- megakadályozza a keményítő lebomlását. A le nem bomló keményítő áthalad a bélcsatornán ezzel segíti elő a bélműködést.
(Bővebben lásd: Spirulina Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter, Fődi Attila. Budapest, DXN Europe Kft., ISBN 978-963-08-3918-1)