A noni Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni térség országaiban széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészségmegőrzési és gyógyászati céllal használtak.
Az ősi Hawaiion a noni kérgéből és gyökeréből sárga és vörös festéket nyertek, melyet színezékként használtak. Az éretlen gyümölcs éhínség idején táplálék forrásként szolgált. Gyógyítás céljára az éretlen noni gyümölcsöt sóval összetörték, és a keveréket mély sebekre vagy csonttörésekre helyezték. Az érett gyümölcsöt tapaszként horzsolásokra, kelésekre és sebekre használták. Hawaii-on kívül Indiában, Malajziában, a történelmi Indokínában használták.
A noni fő hatóanyagai proxeronin és xeronin (alkaloid) szkopoletin, damnakantal, aszperulozid, különböző antrakinonok.
A noni hatása:
- vérnyomás szabályozó
- fájdalomcsillapító
- öregedésgátló
- hormonháztartást (pajzsmirigy, tobozmirigy, prosztata) valamint a hasnyálmirigy működését is pozitívan szabályozza
- jó hatással van az alvás-ébrenlét állapotára (aktiválja az agyban lezajló szerotonin és melatonin termelődését)
- serkenti az endorfin termelését
- javítja az immunitást
- pozitív hatás a szellemi és fizikai teljesítőképességre
- javítja az állóképességet
- növeli az általános teljesítményt
- segít a fáradtság leküzdésében